acne lysterapiacne lysterapi

Hvilke hudplejeprodukter er bedst egnede til at hjælpe dine hudproblemer? Tag vores 1 minuts hudquiz

Acne: en omfattende guide

af Andres Jimenez | 14. september 2022
Acne er en hudsygdom, der påvirker millioner af mennesker over hele verden. Selvom det oftest er forbundet med teenagere, kan det forekomme i alle aldre. Der er mange forskellige årsager, og det kan behandles på mange forskellige måder.
I dette blogindlæg vil vi diskutere, hvad acne er, de forskellige typer og de forskellige årsager og behandlinger for denne hudlidelse.
acne lysterapi

Forståelse af acne

Acne er en hudlidelse, der opstår, når porerne bliver tilstoppede med olie og døde hudceller.

Acne årsager

Dette kan ske af en række forskellige årsager. Det kan forekomme på alle dele af kroppen, men det ses oftest i ansigtet, halsen, brystet og ryggen.
Acne kan skyldes flere ting:
 • Hormonelle udsving
 • Ændringer i kosten
 • Stressende livsstil
 • Visse medikamenter
Alle disse faktorer kan bidrage til en stigning i olieproduktionen, hvilket kan føre til tilstoppede porer og i sidste ende akne. Acne er ikke forårsaget af snavs, så selvom du har fedtet hud, kan du stadig have klar hud.
Acne kan forårsage en masse følelsesmæssig stress og kan være svær at håndtere. Der findes mange forskellige behandlinger, så det kan tage lidt tid at finde den rigtige for dig. Der er dog ingen grund til at lide af denne hudlidelse længere.

Acne typer

Der findes flere forskellige typer, men de mest almindelige er Acne Vulgaris, Acne Rosaceaog Cystisk Acne.

Acne Vulgaris

Er den type, som de fleste tænker på, når de hører ordet "akne". Hudorme, whiteheads og betændte cyster er alle typiske symptomer. Acne Vulgaris kan være mild, moderat eller svær.

Acne rosacea

Det er en type acne, der ofte forveksles med Acne Vulgaris. Det er karakteriseret ved rødme og betændelse i huden, men det har normalt ikke hudorme eller whiteheads.

Cystisk acne

Denne type acne er en alvorlig form for Acne Vulgaris. Store, smertefulde cyster er et kendetegn for denne sygdom. Cystisk acne er mere almindelig hos teenagere og unge voksne, men det kan forekomme i alle aldre.
acne lysterapi

Behandling af acne

Der er mange forskellige måder at behandle det på, og den bedste behandling afhænger af typen og den bagvedliggende årsag.

OTC-medicin

De mest almindelige OTC-medicin mod acne er benzoylperoxid og salicylsyre.
 • Benzoylperoxid er et antibakterielt middel, der dræber de bakterier, der forårsager acne. Den fås i creme-, gel- eller lotionform.
 • Salicylsyre er et keratolytisk middel, der hjælper med at nedbryde bindingerne mellem døde hudceller. Dette hjælper med at forhindre dannelsen af ​​nye acnelæsioner. Salicylsyre er tilgængelig i gel-, creme- eller lotionform.
Der er også en række andre OTC-aknebehandlinger, der indeholder ingredienser som svovl, resorcinol og azelainsyre.

Hudplejeprodukter

Der er nogle hudplejeprodukter som kan hjælpe med at behandle acne.
 • Rensemidler: En god rensecreme hjælper med at fjerne snavs, olie og makeup fra huden. Se efter en, der indeholder benzoylperoxid, salicylsyre eller svovl.
 • Fugtighedscreme: En god fugtighedscreme hjælper med at holde huden hydreret og kan også hjælpe med at reducere betændelse. Se efter en, der indeholder aloe vera eller grøn teekstrakt.
 • Pletbehandlinger: Pletbehandlinger påføres direkte på pletten. De indeholder normalt benzoylperoxid, salicylsyre eller svovl.

 acne lysterapi

Forebyggelse af acne

Der er flere ting, du kan gøre, herunder:
 • Vask dit ansigt to gange om dagen med en skånsom rens
 • Undgå comedogene ingredienser i hudplejeprodukter
 • Brug af acnemedicin og hudplejeprodukter som anvist
 • Undgå overdreven soleksponering
Acne er et udbredt hudproblem, der kan behandles på mange forskellige måder. Du kan finde den ideelle behandling for dig ved at kende de mange typer og underliggende årsager.
Hvis du er bekymret for acne, så tal med din læge eller hudlæge. De kan hjælpe dig med at finde den bedste behandling og forhindre acne i at opstå i fremtiden. 

Hjælpsomme links

Klar til at forvandle din hud med Solawave? Få din personlige rutine

Forvandl din hud med solwave

Relaterede artikler

Solawave hudterapi aktiverende serum

Tips til at vælge det rigtige aktiverende serum

af Andres Jimenez | 1. februar 2024
Kan hyaluronsyre forårsage acne

Kan hyaluronsyre udløse acne?

af Elaine De Vega | 27. december 2023