blå lys hudplejeblå lys hudpleje

Hvilke hudplejeprodukter er bedst egnede til at hjælpe dine hudproblemer? Tag vores 1 minuts hudquiz

Fototerapi til psoriasis

af Andres Jimenez | 13. september 2022
Fototerapi er en behandling mod psoriasis, der bruger lys til at behandle huden. Det kan bruges til enten at behandle milde tilfælde eller til at kontrollere mere alvorlige tilfælde. Psoriasis er en hudsygdom, der forårsager røde, betændte pletter på huden dækket af sølvfarvede skæl. Der er mange forskellige behandlinger for denne hudlidelse, men fototerapi kan være en af ​​de mest effektive. I dette indlæg vil vi diskutere, hvad fototerapi er, hvad psoriasis er, og hvordan fototerapi kan bruges til at behandle psoriasis.
blå lys hudpleje

Hvad er psoriasis?

Det er en kronisk tilstand, der ofte kommer og går i cyklusser.
Der findes mange forskellige typer, men den mest almindelige type er plaque psoriasis. Det ser typisk ud som røde, betændte pletter af hud dækket med sølvfarvede skæl.
Det kan forekomme på alle dele af kroppen, men det er oftest fundet i hovedbunden, knæene, albuerne og lænden. Symptomerne kan være milde i et par uger eller måneder og derefter blusse op i et par dage eller uger.

Hvordan fototerapi virker

Det virker ved at bremse væksten af ​​hudceller. Hudceller vokser hurtigt hos mennesker med psoriasis, hvilket fører til opbygning af pletter på huden.

Typer af fototerapi

Der er to typer fototerapi: ultraviolet A (UVA) og ultraviolet B (UVB). UVA er den mest almindelige type terapi. UVB er mindre almindeligt, men det er mere effektivt til behandling af psoriasis.

Fototerapi ultraviolet a

Ultraviolet A (UVA) bruger en kunstig lyskilde til at udsende ultraviolette A-stråler. Lyset placeres tæt på huden, og patienten udsættes for lyset i en fastsat periode.

Fototerapi ultraviolet b

UVB har to typer:
  • Bredbånd uvb (bb-uvb)
  • Narrowband uvb (nb-uvb)
BB-UVB er den mest almindelige type UVB-lysbehandling. Den bruger en lyskilde, der udsender en række ultraviolette B-bølgelængder. NB-UVB er en nyere type UVB-terapi. Den bruger en lyskilde, der udsender et snævrere område af ultraviolette B-bølgelængder.
blå lys hudpleje

Hvordan fototerapi bruges til at behandle psoriasis

Det kan bruges til at behandle milde tilfælde eller til at kontrollere mere alvorlige tilfælde. Det bruges ofte i kombination med andre behandlinger, såsom topisk medicin eller systemisk medicin.
Aktuel medicin påføres huden, og de omfatter kortikosteroider, calcipotrien og tazaroten. Systemisk medicin tages gennem munden eller injiceres, og de omfatter methotrexat, cyclosporin og acitretin.
Fototerapi gives normalt to til tre gange om ugen i et par uger eller måneder. Hvor lang tid du skal bruge behandlingen, afhænger af sværhedsgraden af ​​din hudtilstand og hvor godt du reagerer. De fleste mennesker bliver nødt til at bruge fototerapi i mindst to til tre måneder, før de ser en væsentlig forbedring af deres symptomer.
Denne behandling kan udføres enten på et hospital eller med hjemmeudstyr.

Hvornår skal man bruge fototerapi

Det bør bruges, når psoriasis er aktiv, og symptomerne er alvorlige. Fototerapi kan bruges enten som en selvstændig behandling eller i kombination med andre behandlinger, såsom topiske steroider eller oral medicin.

Sikkerhed

Fototerapi er en sikker og effektiv behandling af psoriasis. Det kan bruges til at behandle milde tilfælde eller til at kontrollere mere alvorlige tilfælde. Der er dog nogle bivirkninger. Den mest almindelige bivirkning er hudirritation.
Andre potentielle bivirkninger omfatter:
  1. Solskoldning
  2. Tør hud
  3. Kløe
  4. Rødme
  5. Hævelse
  6. Blærer
Mennesker med psoriasis har også en øget risiko for at udvikle øjenproblemer, såsom grå stær og aldersrelateret makuladegeneration. Derfor er det vigtigt at have solbriller og beskyttelsesbriller på, når du udsættes for ultraviolet lys.
bedste blå lys hudpleje
Hvis du oplever nogen af ​​disse bivirkninger, skal du stoppe behandlingen og kontakte din læge.
Har du nogensinde brugt fototerapi mod psoriasis? Fortæl os det i kommentarerne nedenfor! Hvis du har spørgsmål om lysbehandling eller psoriasis generelt, er du også velkommen til at stille dem i kommentarerne nedenfor! 

Klar til at forvandle din hud med Solawave? Få din personlige rutine

Forvandl din hud med solwave

Relaterede artikler

rød og blå lysterapi

5 ting at vide om psoriasis

af Andres Jimenez | 12. august 2022