blåt lys til acneblåt lys til acne

Svampeakne, forklaret

af Andres Jimenez | 11. juli 2022
Hvis du er ligesom mange mennesker, har du måske ikke hørt om svampeakne før. Det er en relativt sjælden tilstand, men den kan være ret alvorlig, hvis den ikke behandles. I dette blogindlæg vil vi forklare, hvad svampeakne er, hvad der forårsager det, og hvordan det kan behandles. Vi giver også nogle tips vedr hvordan man forebygger svampeakne fra at udvikle sig i første omgang.

Svampeacne, det grundlæggende

Så hvad er svampeacne? Svampeakne er en type hudinfektion, der er forårsaget af en svamp. Den mest almindelige type svamp, der forårsager svampeakne, kaldes Malassezia. Denne særlige type svamp findes på huden hos mange mennesker, men den bliver først problematisk, når den vokser til. Når dette sker, kan svampen forårsage en række forskellige hudproblemer, herunder svampeakne.
blåt lys til acne

Hvordan ser svampeakne ud?

Svampeakne ligner meget almindelig acne, men der er nogle vigtige forskelle. Først og fremmest er svampeakne ofte ledsaget af kløe og rødme.
Derudover har svampeakne tendens til at dukke op i områder, hvor der er meget hår, såsom hovedbunden, brystet og ryggen. Endelig er svampeakne ofte karakteriseret ved små, røde knopper, der er fyldt med pus. Hvis du har nogle af disse symptomer, er det vigtigt at se en læge, så de kan bekræfte, om du har svampeakne eller ej.
bedste blå lys til acne

Årsager til svampeakne

Nu hvor vi ved, hvad svampeacne er, lad os tage et kig på nogle af de ting, der kan forårsage det. Som vi nævnte før, er overvækst af Malassezia den primære årsag til svampeakne. Der er dog et par andre ting, der kan bidrage til denne tilgroning.

Svækket immunforsvar

En af de mest almindelige årsager til svampeakne er et svækket immunsystem. Når dit immunsystem ikke fungerer korrekt, kan det ikke holde svampen i skak, hvilket gør det muligt at vokse ud af kontrol. Der er en række ting, der kan svække dit immunsystem, herunder stress, mangel på søvn og visse medicinske tilstande. Hvis du tror, ​​at dit immunsystem kan være skyld i din svampeakne, er det vigtigt at se en læge, så de kan køre nogle tests.

Hormonel ubalance

En anden almindelig årsag til svampeakne er en hormonel ubalance. Når dine hormoner er ude af balance, kan det kaste det sarte økosystem af på din hud, hvilket kan føre til overvækst af svamp. Hormonelle ubalancer er ofte skyld i teenage acne, men de kan også påvirke voksne. Hvis du tror, ​​dine hormoner kan være skyld i din svampeakne, er det vigtigt at se en læge, så de kan køre nogle tests.

Visse medikamenter

Visse medikamenter kan også forårsage svampeakne. Disse medikamenter omfatter steroider, antibiotika og p-piller. Hvis du tager nogen af ​​disse medikamenter, og du udvikler svampeakne, er det vigtigt at tale med din læge om alternative muligheder.

Forebyggelse af svampeakne

Nu hvor vi ved, hvad der forårsager svampeacne, lad os tage et kig på nogle måder at forhindre det på.

Rens din hud regelmæssigt

En af de bedste måder at forebygge svampeakne på er at rense din hud regelmæssigt. Det betyder, at du vasker dit ansigt (og andre berørte områder) med en mild sæbe og varmt vand. Sørg for at duppe din hud tør bagefter. Du bør også undgå at skrubbe din hud for hårdt, da det kan irritere den og gøre svampeakne værre.
blåt lys til acne

Undgå acnebehandlinger i håndkøb

Mange over-the-counter acne behandlinger kan faktisk gøre svampe acne værre. Dette skyldes, at disse behandlinger ofte indeholder skrappe kemikalier, der kan irritere huden og forårsage overvækst af svamp. Hvis du bruger en aknebehandling i håndkøb, og du udvikler svampeakne, er det vigtigt at stoppe med at bruge behandlingen og søge læge.

Behandling af svampeakne

Hvis du har svampeakne, er det vigtigt at se en læge, så de kan ordinere den passende behandling.

Anti-svampe medicin

Den mest almindelige behandling for svampeakne er en anti-svampemedicin. Disse lægemidler kan tages oralt eller påføres huden. De mest almindelige orale anti-svampemedicin er terbinafin (Lamisil) og itraconazol (Sporanox).
Den mest almindelige topiske anti-svampe medicin er ketoconazol (Nizoral).
Disse medikamenter kan tage op til otte uger at virke, så det er vigtigt at være tålmodig. I mellemtiden kan du hjælpe med at lindre dine symptomer ved at bruge et skånsomt rensemiddel og undgå skrappe kemikalier.
Disse medikamenter kan være i form af cremer, geler eller piller. Sørg for at følge din læges instruktioner nøje, når du bruger disse medikamenter.

Lysterapi

I nogle tilfælde kan svampeakne også behandles med lysterapi. Dette er en type behandling, der bruger hjemmet ultraviolet lys enheder at dræbe den forvoksede svamp. Lysterapi bruges ofte i kombination med svampedræbende medicin.
lysterapi til acne
Hvis du lider af svampeakne, er det vigtigt at se en læge, så de kan ordinere den passende behandling. Med den rigtige behandling kan du rense din hud og komme tilbage til at føle dig tryg og godt tilpas i din egen hud.

Forvandl din hud med solwave

Ikke sikker på, hvor du skal starte? Tag vores hudquiz.

relaterede artikler

rødt lys og blåt lys terapi

Hvordan blåt lys terapi forhindrer acne udbrud

af Jazmine Roxas | 11. august 2023
acne lysterapi

Acne: en omfattende guide

af Andres Jimenez | 14. september 2022
rødt lys terapi acne

Acne, Forklaret

af Andres Jimenez | 11. september 2022