rød og blå lysterapirød og blå lysterapi

5 ting at vide om psoriasis

af Andres Jimenez | 12. august 2022
Psoriasis er en hudsygdom, der rammer millioner af mennesker over hele verden. Det kan være meget pinligt og forårsage en masse selvbevidsthed for dem, der lider af det.
Psoriasis er et hudproblem, hvor hudcellerne vokser for hurtigt. Kroppen fjerner ikke disse overskydende hudceller, hvilket fører til pletter af tyk, skællende hud.
Det kan forekomme på alle dele af kroppen, men findes oftest i hovedbunden, knæ og albuer.
Der findes ingen kur mod psoriasis, men der findes behandlinger, der kan hjælpe med at kontrollere symptomerne. Nogle mennesker har måske kun nogle få opblussen om året, mens andre kan have dem oftere.
Er du en af ​​de mange, der har det, så er det vigtigt, at du ved så meget om det som muligt.
I dette blogindlæg vil vi diskutere 5 ting, du skal vide om det. Det er meget vigtige ting at vide, og det er håbet, at du ved slutningen af ​​dette indlæg vil have en bedre forståelse af, hvad psoriasis er, og hvordan du håndterer det.
rød og blå lysterapi

Det smitter ikke

Først og fremmest er psoriasis ikke smitsom. Du kan ikke få det fra en anden eller give det til en anden.
Det er vigtigt at vide dette, fordi mange mennesker tror, ​​at de kan fange det fra andre. Dette er simpelthen ikke sandt.
Denne tilstand er forårsaget af et overaktivt immunsystem. Kroppen angriber sunde hudceller ved en fejl, hvilket fører til dannelsen af ​​pletter, der er dækket af skællende hud.
Selvom det ikke smitter, kan det være arveligt. Hvis du har et familiemedlem, der lider af denne tilstand, er der muligvis større sandsynlighed for, at du selv udvikler den.

Der findes forskellige typer psoriasis

Der er 5 forskellige typer af det, hver med sit eget sæt af symptomer.

Plaque Psoriasis

Dette er den mest almindelige form for psoriasis. Det forårsager hævede, røde pletter, der er dækket af hvide eller sølvskæl. Disse plastre kan være kløende og smertefulde.

Guttat Psoriasis

Dette udvikler sig ofte hos børn eller unge voksne. Det er kendetegnet ved små, røde prikker på huden.
rød og blå lysterapi

Invers Psoriasis

Påvirker huden omkring kønsorganerne, under brysterne og på andre områder, hvor huden gnider sammen. Det er markeret med røde, betændte pletter, der ikke er dækket af skæl.

Pustuløs psoriasis

Dette forårsager små, pusfyldte knopper på huden. Det er normalt fundet på hænder eller fødder.

Erytrodermisk psoriasis

Dette er den mindst almindelige psoriasis, men det kan være den mest alvorlige. Det får huden til at blive rød og skællende og kan føre til kraftig kløe.
Disse har forskellige virkninger på kroppen, men alle af dem kan være smertefulde og kan give en masse ubehag.

Psoriasis kan behandles

Selvom der ikke er nogen kur mod det, er der behandlinger som kan hjælpe med at lindre symptomerne.
bedste røde og blå lysterapi
Aktuelle behandlinger såsom cremer og salver kan påføres direkte på de berørte områder. Disse kan hjælpe med at reducere betændelse og kløe.
Systemisk medicin tages gennem munden eller injiceres. De arbejder i hele kroppen for at bremse det overaktive immunsystem.
Lysterapi er en anden løsningsmulighed, der involverer at udsætte huden for ultraviolet lys. Dette kan hjælpe med at reducere symptomerne på psoriasis.
Hvis du lider af det, så er det vigtigt at tale med din læge om de bedste behandlingsmuligheder for dig.

Psoriasis er ikke forårsaget af dårlig hygiejne

En anden almindelig misforståelse om psoriasis er, at det skyldes dårlig hygiejne. Det er ikke sandt. Det er ikke forårsaget af snavs eller bakterier. Det er heller ikke en infektion.
Du kan få det, selvom du er den reneste person i verden. Denne situation er ikke forårsaget af noget, du har gjort eller ikke har gjort.
Når folk hører, at psoriasis ikke er smitsom, tænker de ofte, at det må skyldes dårlig hygiejne. Dette er simpelthen ikke tilfældet.
Det kan være frustrerende at håndtere symptomerne på det. Men det er vigtigt at huske, at du ikke er alene.

Det er en kronisk tilstand

Psoriasis er en kronisk tilstand, hvilket betyder, at den er langvarig. Det kan gå i remission, hvilket betyder, at symptomerne kan forsvinde i et stykke tid. Det vil dog altid komme tilbage.
Hvis du har det, så er det vigtigt at være tålmodig. Tilstanden kan være svær at håndtere, men der findes behandlinger og enheder i hjemmet som kan hjælpe med at kontrollere symptomerne.
Det anbefales at se en læge. De vil være i stand til at diagnosticere tilstanden og diskutere muligheder for afhjælpning med dig.
Det kan være en frustrerende og pinlig tilstand. Men det er vigtigt at huske på, at der findes behandlinger, der kan hjælpe med at kontrollere symptomerne. Med den rette behandling kan du leve et normalt og sundt liv.
Dette er blot nogle få af de ting, du skal vide om det. Det er vigtigt at tale med din læge, hvis du tror, ​​at du kan have denne tilstand. De kan hjælpe med at diagnosticere det og bestemme det bedste behandlingsforløb for dig.
Der er ingen skam i at have psoriasis, og med den rigtige information kan du lære at håndtere det og forebygge opblussen.

hjælpsomme links

Forvandl din hud med solwave

Ikke sikker på, hvor du skal starte? Tag vores hudquiz.

relaterede artikler

blå lys hudpleje

Fototerapi til psoriasis

af Andres Jimenez | 13. september 2022